Αναζήτηση

Λήψεις (downloads)

Προγράμματα Δασικού Ενδιαφέροντος

Γεωγραφικός και Μαγνητικός Βορράς

Ποια είναι η σωστή ερμηνεία του Γεωγραφικού και Μαγνητικού Βορρά

Α. Γεωγραφικός Βόρειος Πόλος

Ως γνωστόν η γη περιστρέφεται στους γεωγραφικούς πόλους, Βόρειο και Νότιο. O γεωγραφικός βόρειος και νότιος πόλος είναι εκεί όπου οι γραμμές του γεωγραφικού μήκους (οι μεσημβρινοί) συγκλίνουν στο βορρά. Ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού. Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να επισημάνουν τον Βόρειο Πόλο. Επειδή όμως εκεί το νερό είναι μόνιμα καλυμμένο με κινούμενο θαλάσσιο πάγο, είναι πρακτικά αδύνατο να κατασκευαστεί ένας οποιοδήποτε μόνιμος σταθμός στον πραγματικό Βόρειο Πόλο.
Από την άλλη πλευρά της γης, ο Νότιος Πόλος βρίσκεται σε ηπειρωτική μάζα της γης είναι γνωστή ως την Ανταρκτική. Επειδή ο πάγος πάνω από την Ανταρκτική κινείται μόλις λίγα μέτρα σε ένα χρόνο, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών Ανταρκτική έχει εγκαταστήσει ένα δείκτη εκεί α οριοθετώντας το αληθινό Νότιο Πόλο.

Β. Μαγνητικός Βόρειος Πόλος

Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος είναι ένα σημείο στο νησί Ellesmere στον Βόρειο Καναδά. Η βελόνα της πυξίδας ευθυγραμμίζεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης, καθόσον ανταποκρίνεται στις μαγνητισμό της Γης. Έτσι, η βελόνα της πυξίδας δείχνει τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο.

Αν κάποιος βρίσκεται στον Γεωγραφικό Βόρειο Πόλο τότε η απόσταση από τον Μαγνητικό Πόλο είναι 500 χιλιόμετρα. Η διαφορά αυτή καλείται μαγνητική απόκλιση. Αυτή εξαρτάται από το που βρίσκεται ο παρατηρητής. Αν και η απόσταση είναι 500 χλμ, υπάρχει η θεωρία της μετατόπισης του Πόλου.

Με βάση αυτή τη θεωρία ο μαγνητικός πόλος μετακινήθηκε κατά 1000 χλμ τα τελευταία 150 χρόνια, πάνω - κάτω 10 χλμ τον χρόνο. Σήμερα έχει επιταχυνθεί το φαινόμενο σε 40 χλμ τον χρόνο και σε λίγες δεκαετίες θα φθάσει στη Σιβηρία.

Στην πράξη υπάρχουν τρεις Βορράδες: Ο Γεωγραφικός (True North), ο Μαγνητικός (Magnetic North) και ο Βορράς Τετραγωνισμού του χάρτη (Grid North). Ο Γεωγραφικός Βορράς είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Αυτός στους χάρτες αγνοείται τελείως. Ο άλλος Βορράς είναι ο Μαγνητικός Βορράς ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση που δείχνει η βελόνα της πυξίδας μας. Ο Βορράς Τετραγωνισμού του χάρτη είναι αυτός που μας δείχνει ο χάρτης. Ο Βορράς του χάρτη διαφέρει από τον Μαγνητικό Βορρά.

(Φυσικά υπάρχει και ο Αστρονομικός Βορράς (Πολικός Αστέρας), άρα μιλάμε για τέσσερεις Βορράδες)

Ο λόγος που χρειαζόμαστε δύο βορράδες, είναι ότι η γη είναι στρογγυλή. Οι χάρτες όμως είναι επίπεδες επιφάνειες και οι γραμμές προσανατολισμού του χάρτη είναι ευθείες και παράλληλες μεταξύ τους. Έτσι οι γραμμές αυτές αποκλείεται να οδηγούν σε ένα και μοναδικό σημείο. Για αυτό παίρνουμε τις γραμμές αυτές παράλληλες (ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι) και χρησιμοποιούμε την μαγνητική απόκλιση.

Για τον υπολογισμό της απόκλισης του μαγνητικού από τον γεωγραφικό βορρά μπορείτε να πειραματιστείτε ως εξής: πρέπει είναι να έχεις δύο γνωστά σημεία στο ΕΓΣΑ87 (π.χ δύο τριγωνομετρικά) και να υπολογίσετε το αζιμούθιο τους, δηλαδή τη γωνία που σχηματίζει η διεύθυνση των δύο σημείων με το γεωγραφικό βορρά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε υπολογίσει το προβολικό αζιμούθιο στο ΕΓΣΑ87 (γωνία ως προς το γεωγραφικό Βορρά). Με την πυξίδα σας μπορείτε να πάτε στα δύο αυτά σημεία να μετρήσετε τη γωνία του κάθε σημείου ως προς το μαγνητικό βορρά. Η διαφορά των γωνιών θα δώσει το "μαγνητικό" αζιμούθιο. Αφαιρέστε τα δύο αζιμούθια ("μαγνητικό" - προβολικό ΕΓΣΑ87) και θα έχετε μία προσέγγιση της απόκλισης του μαγνητικού από το γεωγραφικό βορρά.

Ημερολόγιο

«  Ιανουάριος 2019  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Απόψεις του Διαχειριστή

Χρήσιμες συμβουλές

Ροές Ειδήσεων RSS Feeds

Μετρητής επισκεπτών

conter12

Επαφές

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 33 επισκέπτες και κανένα μέλος

Καινοτόμες εφαρμογές

Τηλεσυνομιλίες

Παγκόσμιος μετεωρολογικός χάρτης